Formats

Formats

In de 60er jaren werkte men niet zo met formats. De meeste (over het algemeen publieke staatszenders) zenders deden maar wat. Toen de zeezenders de populaire muziek dagelijks ten gehore gingen brengen en er een horizontale programmering werd gehanteerd, gingen die zenders de muzieksoorten ook nog eens scheiden. Door deze ook nog eens onder te verdelen in o.a. rustige en wilde muziek ontstonden er vele soorten formats.
Radio Dolfijn startte op 14 november 1966 met een zgn. easy listening/familieformat, m.n. gericht op de oudere luisteraar.

Radio 227 (in 2013/2014 tijdelijk opgevolgd door NostalgieNet Radio) kende een muziekformat op basis van een easylistening en een middle of the road programmering. 75% van deze muziek komt van (ver) voor 1990 en is dus hoofdzakelijk gericht op de bevolkingsgroep boven de 40 jaar.

Maar qua muziekkeuze hoeft dat niet uitsluitend de “oude” muziek te zijn; ook de hedendaagse easy listening muziek wordt door deze doelgroep bijzonder gewaardeerd.

Onder easy-listening wordt verstaan een muziekformat bestaande uit een mengeling van jazz, blues, country, soms licht klassiek en gemakkelijk in het gehoor liggende popmuziek zonder “jankende gitaren, rappers of schreeuwers” die men graag meezingt of neuriet. Een zgn. “feel-good” format dus.

Startten sommige collega’s jaren geleden met een dergelijk concept (overigens zonder presentatoren), de hedendaagse popmuziek heeft ook hen achterhaald, en derhalve kan dat geen vergelijkbaar format meer genoemd worden. Radio 227 had “rust” hoog in het vaandel staan – zij kiest er daarom ook bewust voor enkele seconden “rust” te nemen tussen de muziek die gedraaid worden. Het is dus geen fout, maar dit wordt bewust gedaan!